image about Amsterdams Kleinkunst Festival

Amsterdams Kleinkunst Festival

Sinds november 2018 is Gysèle zakelijk leider van het Amsterdams Kleinkunst Festival (AKF): Gysèle ziet een grote uitdaging in deze functie: ‘Kleinkunst is een nieuwe wereld voor mij. Ik zie ernaar uit om samen met directeur Daniël van Veen het AKF verder uit te bouwen en de talenten van de toekomst te ondersteunen in hun carrière’

Het Amsterdams Kleinkunst Festival is de enige plek in Nederland waar kleinkunstenaars in alle fasen van hun carrière zich gekoesterd voelen en worden uitgedaagd. Vanuit een onafhankelijke positie signaleert het AKF relevante ontwikkelingen in het genre, wordt aanstormend talent gescout, en wordt professionele begeleiding geboden en ruimte geboden voor ontmoeting en experiment. Bovendien worden jonge makers bewust van de context waarbinnen zij werken. Het AKF streeft voortdurend naar hoge kwaliteit en een eigenzinnige artistieke identiteit. En dat alles om een zo breed mogelijk publiek te boeien en te binden aan de kleinkunst. Het AKF staat voor de inhoudelijke ontwikkeling van het genre kleinkunst, een sterkere landelijke marktpositie van de kleinkunstenaar en een betere zichtbaarheid van de kleinkunst.

Het AKF richt zich sinds de start in 1988 op het ontwikkelen van talentvolle kleinkunstenaars via het concours. En met succes. De helft van de theatermakers die ooit in een AKF-finale stonden is nog steeds professioneel actief. Cabaret- en kleinkunsttalenten worden met individuele coaching, masterclasses en een tournee langs de Nederlandse theaters klaargestoomd voor de halve finales in Theater Bellevue en een zinderende finale in De Kleine Komedie. Allen ambiëren een toekomst op het podium.Onder meer Claudia de Breij, Van der Laan & Woe, Lonneke Dort, Yentl en de Boer, Stefano Keizers, Daniëlle Schel, Glodi Lugungu en Rosa da Silva waren finalist tijdens eerdere edities.

De kernactiviteiten van het AKF zijn het concours om de AKF Sonneveldprijs voor nieuw talent, hommages aan gerenommeerde kleinkunstenaars en het jaarlijks uitreiken van de Annie M.G. Schmidtprijs voor het beste theaterlied. Het AKF zet hoog in op talentontwikkeling, maar streeft ernaar kleinkunstenaars en cabaretiers in alle fasen van hun carrière een podium te bieden binnen het programma.

Het AKF wordt meerjarig ondersteund door het Amsterdams Fonds voor de Kunst, Fonds Podiumkunsten, Keep an Eye Foundation, Prins Bernhard Cultuurfonds en Ramses Shaffy Fonds.

www.amsterdamskleinkunstfestival.nl
gysele@amsterdamskleinkunstfestival.nl