image about Bitter Sweet Dance | Liat Waysbort

Fotograaf Ton van Til

Bitter Sweet Dance | Liat Waysbort

Van 2016 tot 2019 werkte Gysèle als zakelijk leider voor Bitter Sweet Dance | Liat Waysbort.

Liat heeft een eigenzinnige danstaal ontwikkeld, die krachtig, scherp en explosief is en tegelijkertijd open, breekbaar en bedachtzaam. Ze zet het hele lichaam in, en besteedt speciale aandacht aan de uiterste lichaamsdelen: handen, voeten, vingers, tenen, ogen, lippen, neus, tong en oren, die een hoge mate van expressiviteit uitdrukken. Bitter Sweet Dance staat daarnaast bekend om haar licht absurde bewegingstaal die fysieke extremen opzoekt. 'It grabs all your senses'. De sleutel van Liat -  uit de Israëlische school van virtuoze, krachtige, hedendaagse dans – om via het lichamelijke het publiek te raken, waarbij stereotyperende representaties van het lichaam als gender worden ondermijnd. Bitter Sweet Dance is oprecht is oprecht unisex te noemen en daagt toeschouwers uit hun esthetische definitie van wat mooi en sexy is op te rekken .Haar werk is sterk fysiek, en ze gebruikt het lichaam, muziek en licht om de menselijke complexiteit bloot te leggen. De dansers zijn in constante dialoog met elkaar en met het publiek en haar werk draagt altijd een herkenbare, menselijke thematiek die het publiek raakt.

 
Fotografie | Nellie de Boer

Op zaterdag 16 september 2017 ging de voorstelling Titanic van Bitter Sweet Dance in wereldpremière in de Stadsschouwburg Amsterdam en opende daarmee het nieuwe dansseizoen.

Liat: “wanneer ik kijk naar de beelden van het iconische, zinkende schip, heb ik het gevoel dat ik de wereld van nu zie. Sociale structuren worden losgelaten, vertrouwen zet zich om in wantrouwen, en verwarring en angst worden belangrijke drijfveren van individuen, gevoed door machtsdragers.”Je bent in wanhoop. Wat gebeurt er lichamelijk met je en welke invloed heeft je omgeving daarop? Het orkest van de zinkende Titanic koos voor het kalmeren van anderen en bleef maar doorspelen."

Vanuit hun lange geschiedenis creëert Liat de dansvoorstelling Titanic met  Ohad Naharin als artistiek adviseur. Beiden zijn opgegroeid in Israël. Komend uit een land dat zo complex is, heeft Liat ervaren dat handelingen van individuen beperkte invloed hebben op de toekomst van een land, maar dat persoonlijke acties wel degelijk impact hebben op de directe omgeving. De zinkende boot is de metafoor (symbool) voor de verwoesting van een tijdperk. Naast de onvermijdelijke ramp, de wanhoop en de scheur in mensenlevens, benadrukt ze ook hoop en kameraadschap. Met Titanic wil Liat laten zien dat binnen elk krachtenveld individueel handelen altijd van invloed is.

www.bittersweetdance.com
 

 
 
Fotografie | Jean van Lingen