image about De Jonge Republiek | Silvia Andringa

De Jonge Republiek | Silvia Andringa

Gysèle werkt sinds 2014 als zakelijk leider voor theatergezelschap De Jonge Republiek. De Jonge Republiek is het theaterbedrijf van regisseur en artistiek leider Silvia Andringa. Een multidisciplinair en multicultureel gezelschap dat gelaagd, beeldend en muzikaal teksttheater maakt voor zowel jongeren als volwassenen. In de maakprocessen zijn jonge spelers niet alleen uitvoerders, maar ook vaak co-creators. Een rode draad in de voorstellingen zijn de thema’s identiteit en de dualiteit van het leven. Hoe kom je tot keuzes, hoe ga je om met veranderingen, hoe bepaal je je richting en weet je wie je bent? Dit leidt tot indringend, energiek en actueel theater, dat haar publiek messcherp weet te raken.

In 2015 ging de voorstelling HOLES in premiere op festival Oerol op Terschelling in coproductie met Tryater. HOLES  is geïnspireerd op de Amerikaanse bestseller van Louis Sachar. Bijzonder locatietheater waarbij jongeren centraal staan; zowel in voorstelling als in maakproces. Kernthema: ben je baas over je eigen leven of wordt dat bepaald door iets of iemand anders? Holes geeft -in een mix van rauwe realiteit en mythische verhalen- een actuele blik op een maatschappij waarin mensen dromen, vechten of vastlopen in een schraal bestaan. Maar er is ook een rijke wereld van verhalen waarin magie een rol speelt en de daden van ouders en voorouders het lot beïnvloeden.

 
 Holes | Fotografie Saris en Den Engelsman

In 2017 ging Imagine the Silence in première in Ostade A'dam. Imagine the Silence is brutaal, mytisch en eigentijds theater over identiteit, seksualiteit en eigenheid. Het is een pleidooi om in het lawaai van alledag de stilte in jezelf te zoeken. In een openhartige zoektocht vertellen drie actrices (Dorothy Blokland, Joske Koning en Birgit Welink) hun eigen verhaal en pluizen tegelijkertijd een gruwelmythe Metamorphosen uit van de Griekse schrijver Ovidius. 

  Imagine the Silence | Fotografie Moon Saris

In 2018 ging het locatieproject Holstmeer in premiere in Leeuwarden, gespeeld door gevangenen van de penitiaire inrichting in Leeuwarden en de meiden van Fier, het landelijk expertise- en behandelcentrum voor slachtoffers van geweld in afhankelijkheidsrelaties in Leeuwarden. Deze instellingen openen voor één keer hun deuren – ieder in hun eigen gebouw – en nemen het publiek samen met de acteurs Caroline Mgata en Eelco Venema, letterlijk en figuurlijk mee naar hun binnenwereld. Naar hun hart, hun hoop en hun verhalen, naar hun geleefde verleden en gedroomde toekomst. Het publiek gaat in twee groepen van de ene bijzondere locatie naar de andere. De meiden van Fier spelen ‘Catwalk’ in hun warme gemeenschapsruimte, de mannen ‘In mijn hoofd ben ik vrij’ in hun kale gymzaal en daarna wisselt het publiek van locatie. Het 3e deel van het drieluik eindigt in het Politiebureau. Een gebouw dat bijna symbolisch tussen de andere twee in staat en waar de acteurs de toekomstdromen en koudwatervrees van de bewoners verbeelden in ‘Weg!’.

Verleden en heden, wens, waarheid en fantasie lopen door elkaar in Holstmeer. Wat betekent het om je vrijheid te verliezen of juist weer terug te vinden? Welke dromen en gemiste of nieuwe kansen leven achter de deuren van Holstmeer? Hoe raak je de weg kwijt en hoe maak je de stap terug het vrije leven in? Uniek ervaringstheater dat gesloten werelden opent en dat spelers en publiek nog lang bij zal blijven. Holstmeer wordt gespeeld in het kader van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad 2018.

“Ik wil het onzichtbare zichtbaar maken, een ontmoeting creëren die een brug bouwt tussen wij en zij, tussen de Mienskip en de Inkeling.” Het initiatief voor de voorstelling Holstmeer komt van de Friese journalist Auke Zeldenrust. Hij schreef na een jaar onderzoek in 2013 het boek ‘Dorp achter tralies’, over alle facetten van het leven in de gevangenis en waarin hij op zoek gaat naar de mens achter de gevangene. Het persoonlijk en maatschappelijk engagement van Auke Zeldenrust bracht hem tot het initiatief om een project in het kader van de Culturele Hoofdstad 2018 te initiëren. Dit keer in samenwerking met de meiden van Fier en niet in een boek, maar met De Jonge Republiek, live en op locatie.

 

www.dejongerepubliek.com
gysele@dejongerepubliek.com