image about Componist Louis Andriessen

Componist Louis Andriessen

Componist Louis Andriessen behoort tot de meest toonaangevende componisten van ons land en staat internationaal gezien in hoog aanzien. Andriessen brak de orkestcultuur open en gaf de wereld een nieuwe klank.

Onder invloed van zijn leermeesters maakte Andriessen zich de basisbeginselen van het componeren eigen. Vanaf 1966 begon hij zich echter steeds meer af te zetten tegen de conservatieve gevestigde orde. Samen met een aantal medestrijders maakte hij zich sterk voor een anders ingericht muziekleven, waarin meer ruimte was voor nieuwe Nederlandse muziek. Vanuit een soort undergroundbeweging schoten in de jaren ’70 nieuwe ensembles als paddenstoelen uit de grond. In de daaropvolgende decennia hebben deze ensembles het karakter van de Nederlandse muziek voor een groot deel bepaald. Al deze ontwikkelingen laten zich mooi aflezen uit de muziek van Andriessen. Op vele vlakken heeft hij, samen met anderen, actief meegebouwd aan ons huidige muziekleven.

Voor Louis Andriessen werkte Gysèle als personal assistant en was zij aanspreekpunt van de componist (2006-2010 gedeelde functie met Mirjam Zegers). Onder haar verantwoordelijkheid vielen onder andere de afhandeling en het in goede banen leiden van diverse projecten.